Waarom dit specifieke onderzoek?
Er is redelijk wat (kwantitatieve) research gedaan naar kerkverlating (lees: statistieken). Toch is er maar weinig (kwalitatief) onderzoek gepubliceerd voor de niet-academische lezers als het gaat om redenen dat mensen hun kerk en/of christelijke gemeenschap vaarwel-zeggen.
Welke concrete of mogelijke impact het verlaten van de kerk heeft op je leven en of dit ook potentieel traumatische effecten zou kunnen teweegbrengen, was tot dusver nooit wetenschappelijk in kaart gebracht.
Dat een (nood)gedwongen verlaten van je kerk/gemeente reële gevolgen heeft, blijkt te staven. Vooral gewetensbezwaar en conflicten met gemeenteleden of leiderschap (t.a.v. doctrine, integriteit, controle, etc.) lijken hierin een rol spelen.
Er bleken voldoende aanwijzingen om te constateren dat dit zowel geestelijk, als psychologisch, ja zelfs fysiek zijn uitwerking heeft in het leven van een kerkverlater. Dit onderzoek was specifiek opgezet dit laatste te staven.
Dit onderzoek had de volgende doelstellingen:
1e Onderzoeksdoel
Identificeren welke effecten mensen gemeenschappelijk hebben na het (nood)gedwongen verlaten van hun kerkelijke gemeenschap en welke potentiële traumatische impact dit op geestelijk, psychologisch en fysiek gebied teweeg heeft gebracht.
2e Onderzoeksdoel
Nagaan in hoeverre er follow-up is geweest richting kerkverlaters door voormalige kerkleden en -leiderschap, en verifiëren of er mogelijk een relatie ligt tussen een veronachtzaming van zorg voor kerkverlaters en ontkerkelijking.
3e Onderzoeksdoel
Bewustzijn creëren omtrent de effecten van kerkverlating op het individu en het doen van aanbevelingen aan kerkelijk leiderschap om tot een vollediger herderschap te kunnen komen ten aanzien van de beschreven problematiek.